KÖPA VALP


OBS!

Vi vill ta tillfället i akt och påtala om riskerna med att köpa smuggelhundar som kommer i från valpfabriker. Detta har blivit ett utbrett problem då köpare inte är tillräckligt pålästa eller tycker att de köper en bra, fin hund för en billig peng. Hundarna både lever och föds upp i missär, främst i centraleuropa så som ex Polen, Ungern, Rumänien, Serbien etc. Det avlas på tikarna tills de inte längre orkar mer, tills de dör. De spenderar oftast sina liv i sin egen avföring i små små burar, utan tillräckligt med mat eller vatten, fulla med ohyra och diverse olika sjukdomar. Valparna som sedan smugglas utomlands, drogas ibland för att inte upptäckas på vägen, med igentejpade munnar, packade på hög i väskor eller på andra ovärdiga och plågsamma sätt fraktas de ut i Europa. Det finns också en överhängande risk för att dessa valpar för smittor med sig till Sverige, detta eftersom dessa valpar varken är vaccinerade, avmaskade eller hälsokontrollerade överhuvudtaget. En annan sak som är viktig att tänka vad gäller smittor är att hunden kan bära på en sk zoonos, d.v.s sjukdomar som kan smitta mellan människor och djur ex bakterier, parasiter, svampar och virus. Valparna säljs med falska papper så som pass, besiktningsintyg, stamtavla etc. Det är inte ovanligt att valpen blir sjuk en kort tid efter att man har tagit hem den. Detta kan innebära att man får betala enormt stora summor för veterinärvård eller helt enkelt avliva valpen. Det enda sättet att få dessa valpfabriker att upphöra är att folk slutar köpa dessa hundar.  


 Att köpa hund är inte alltid så lätt, det finns många saker att fundera över och ta ställning till. De första sakerna man bör göra när man letar efter en familjemedlem är att läsa på om rasen, hälsa på uppfödare, gå på utställningar etc. Detta för att få en djupare inblick i rasen. Det som också är viktigt att tänka på är att hitta en uppfödare där kemin stämmer och som man känner sig trygg med.  

Vi på kennel Bellcarro's är noga med var våra valpar hamnar och säljer inte till vem eller vilka som helst. Vi är seriösa uppfödare som kräver seriösa köpare. Hos oss går det inte att tinga en valp i förtid och vi har ingen s.k "valplista" där man kan skriva upp sig på som många andra uppfödare tillämpar. Vi kräver alltid ett besök hos oss, ibland flera för att vi ska få en chans att lära känna eventuella valpköpare och såklart för att de ska få lära känna oss. Därefter avgör vi vilka som får köpa valp av oss. Vi är också väldigt måna om att behålla kontakten även efter att valpen har lämnat oss, detta för att vi såklart är genuint intresserade av hur det går för våra "pälsbarn" men också för att kunna utvärdera vårt arbete.  

Att köpa valp av oss innebär livslång support 24/7, såklart i både med och motgång. 

Valparna som kommer i från oss är givetvis chippade, vaccinerade, avmaskade och innehar stamtavla i från SKK.


För övrigt medföljer:

  • Köpekontrakt
  • Besiktningsintyg 
  • Dolda fel försäkring
  • Jordbruksverkets registreringsblankett
  • Valppaket
  • Häfte med skötselråd
  • Foder som valpen har ätit
  • En snuttefilt med lukt i från mamma och syskon